Design & Productie

 

Eerste generatie: Steinhauer is opgericht door Hendrik-Jan Steinhauer op 21 oktober 1933, de geboortedag van zijn zoon Paul. Hij begon in de kelder van zijn huis in Amsterdam met de productie van lampen.

Tweede en derde generatie: Na de 2e wereldoorlog is het bedrijf verhuisd naar Apeldoorn, inmiddels heeft zoon Paul het bedrijf overgenomen. De collectie concentreert zich voornamelijk op acryl, dat wordt geproduceerd door 2 grote machines van Steinhauer. In de jaren 90 wisselt de collectie naar hout en metaal. Steinhauer is verhuisd naar een grotere locatie in Apeldoorn en de 3e generatie, zoon Mark, komt in het bedrijf.

1998-2002: In de jaren 1998-2002, als Mark het bedrijf heeft overgenomen, groeit het Steinhauer-team naar 35 werknemers. Collectie is veranderd naar duurdere verlichting. De productie is volledig geconcentreerd in Nederland met een vaste groep van 160 arbeiders die verlichting assembleren. Ontwerp en ontwikkeling zijn in Apeldoorn. Componenten worden over de hele wereld ingekocht en in Nederland verzameld en vervolgens volledig in eigen beheer van Steinhauer geassembleerd. Belangrijkste landen voor leveranciers zijn Duitsland, Italiƫ en Sloveniƫ.

Genaratie

 

Overzeese productie: In 2002 start Steinhauer met het verplaatsen van de productie naar China en binnen 10 jaar zal 80% van de productie in China plaatsvinden. De markt is de afgelopen 15 jaar enorm snel veranderd: 2/3 van alle winkels in Nederland is gesloten. Doordat bijna de volledige Europese productie naar China wordt verplaatst, wordt het algemene prijsniveau van verlichting aanzienlijk verlaagd. Hoewel de internationale verkoop van Steinhauer snel groeit, ziet Steinhauer zich in 2016 genoodzaakt het bedrijf te reorganiseren. Resterende productie in Nederland wordt stopgezet en ook de Steinhauer-trucks voor transport in Nederland en Duitsland zijn uitverkocht. Een zware en emotionele beslissing maar noodzakelijk om te overleven en klaar te zijn voor de toekomst.


In 2021: De productie is geconcentreerd in 4 van de partnerbedrijven in China, elk met hun eigen specialisatie:

1. LED
2. Industrieel
3. Basic luxury colelctie 
4. Econimische basiscollectie

Steinhauer verkoopt nu aan online en offline klanten in meer dan 24 landen. Meer dan 60% van de totale omzet is export. Met ook private label verkoop vanuit China rechtstreeks aan klanten in de VS, Spanje en andere landen.

 

Tot op de dag van vandaag zijn design en ontwikkeling nog volledig in eigen handen vanuit Apeldoorn in Nederland.