Woonkamerfoto

 

Hoe verlicht ik mijn woonkamer?

De woonkamer is één van de belangrijkste kamers in huis al is het maar omdat we hier de meeste tijd doorbrengen. Televisie kijken, een boek lezen of gasten ontvangen, het vraagt allemaal om ander licht. Om een juiste keuze te kunnen maken voor verlichting in uw woonkamer maken we onderscheid tussen directe, indirecte en sfeer verlichting.

 

Basisverlichting

Maar allereerst de basisverlichting. Bij een goede basisverlichting is het belangrijk of u de ruimte lager of juist hoger wilt laten lijken. Wilt u de woonkamer lager laten lijken, dan kiest u voor een plafondlamp.

Wilt u de woonkamer hoger laten lijken, dan is een staande lamp, die haar stralen naar boven richt, de beste optie. Voor welke optie u ook kiest, wij adviseren altijd een dimmer op de basisverlichting te monteren.

Stoelen      

Woonkamer-zitten

 

 


Directe verlichting

In een leeshoekje moet de verlichting fel en gericht genoeg zijn om goed te kunnen lezen. Directe verlichting kunt u met verschillende armaturen creëren. Bijvoorbeeld met hanglampen boven een salon- of bijzettafel, vloerlampen bij de bank of via spots aan het plafond zijn. De kenmerken van direct licht zijn:

 

  • - De lamp verlicht alleen dat deel waar licht nodig is
  • - Details zijn goed zichtbaar
  • - Uw ogen raken niet vermoeiend bij het lezen
  • - Het licht is gemakkelijk te richten op een object

Indirecte verlichting

Een ontspannen sfeer creëert u met indirecte verlichting. De lichtweerkaatsing op de muur of op het plafond, zorgt voor een ruimtelijk effect in de woonkamer. Voorbeelden van indirecte verlichting zijn vloer- of wandlampen waarbij het licht omhoog schijnt. 

                   Indirect-klein 

 

Diffuus-kap

 

Diffuus licht en sfeerverlichting

Diffuus licht wordt ook wel de sfeermaker in huis genoemd. Het licht wordt alle kanten op verspreid. Een glazen of stoffen kap zorgt ervoor dat het licht gefilterd wordt en zich egaal verspreidt. Zo creëert u een gezellige en intieme sfeer in huis. Diffuus licht kan ook, net als indirecte verlichting, als decoratie gebruikt kan worden. Ook geldt hoe diffuser het licht hoe minder schaduw er ontstaat. 

 

Dus creëer de ideale leef- en woonsituatie in uw woonkamer met een juiste combinatie van direct licht, indirect licht en sfeerverlichting. 

 

huiskamerfooter1huiskamerfooter2huiskamerfooter3