Verlichting is niet meer weg te denken in ons leven, de tijd dat we met het ingaan van de duisternis met de kippen op stok gingen, hebben we voorgoed achter ons gelaten. Voor de slaapkamer werken we daarom met meerdere lagen verlichting. Het ontvangst licht (vaak een plafondlamp) wat eenvoudig te schakelen is bij binnen komst van dit vertrek is de basis verlichting. Na deze eerste laag komen de specifieke wensen in beeld. Is er een kledingkast met spiegels waar u goede verlichting wilt? Zijn er nachtkastjes naast het bed waar een leeslamp is gewenst of heeft u mooie schilderijtjes in de slaapkamer, die u aangelicht wil hebben? Al deze verlichting valt in de tweede licht laag.
 

 

Tips slaapkamerverlichting

Basis verlichting in de slaapkamer: De basis slaapkamerverlichting kan ook een onderdeel worden van de sfeerverlichting. Plaats een dimmer op de lamp en u kunt dit armatuur voor meerdere doeleinden gebruiken. De basis verlichting geeft licht in het hele vertrek waardoor u zonder duisternis de rest van de verlichting naar wens kunt schakelen. De basis verlichting in de slaapkamer kan uit 1 plafondlamp bestaan maar ook uit meerde lampen, een plafondlamp in combinatie met een wandlamp.
 

 

Verlichting van een kledingkast: 

Een kledingkast kunt u goed uitlichten door spots boven de kast in de kast te laten schijnen maar ook door bijvoorbeeld een LED strip in de kast te plakken. Zit er ook een spiegel op de kast, dan krijgt u het mooiste licht door de lampen naast de spiegel te plaatsen. Bijna bij elke spiegel hangt er een spot recht boven, maar dit is absoluut de minst flatteuze keuze. De belichting van bovenaf werpt schaduwen op uw gezicht waardoor het lijkt of u wallen heeft en worden rimpels extra geaccentueerd. Een heel mooi alternatief voor de spot zijn wandlampen van opaal glas. U wordt dan van voren uitgelicht waardoor u geen last heeft van schaduwen op uw gezicht. Deze wandlampen zijn in verschillende vormen en lichtsterktes te verkrijgen.

 Slaapkamer verlichting

Wandverlichting in de slaapkamer: 

Door met wandlampen te werken creëert u vaak een warme sfeer en lijkt de slaapkamer groter dan hij daadwerkelijk is. Ook kunnen er wandlampen direct naast het bed geplaats worden zodat deze gelijk functioneren als leeslamp. Ideaal als hier dan ook weer een dimmer op aanwezig is.
 

 

Slaapkamerlampen direct naast het bed: 

Om de dag goed te beginnen is het fijn om niet gelijk in de volle spotlights te staan, een gedimd tafellampje naast het bed is hiervoor ideaal. Dit kan een schemerlampje zijn met een mooie stoffen kap maar natuurlijk ook een moderne LED lamp met flexibele arm. Belangrijk is dat dit voldoende licht geeft om veilig de badkamer te bereiken maar niet te vel is voor de net opgeslagen ogen.

 

Verdere ideeën voor de slaapkamer verlichting: 

Afhankelijk van de grote van een slaapkamer is het werken met een vloerlamp ook zeker aan te raden. Met een vloerlamp kunt u vaak mooi indirecte verlichting in de slaapkamer creëren en donkere hoeken mooi uitlichten.
 

 

Voorbeelden slaapkamer verlichting

Hieronder vindt u een impressie van slaapkamer lampen die geschikt zijn als basisverlichting of voor het creëren van indirecte verlichting in de slaapkamer.

 

Slaapkamer-verlichting-nachtkastlampje   Wandlamp voor naast het bed  Nachtkastlampje slaapkamer