Keuken verlichting

Keuken verlichtingHoe verlicht ik mijn keuken?

In de keuken is goede verlichting een absolute must. U hanteert er scherpe messen, maakt gebruik van warmtebronnen en hygiëne is ook van groot belang. In veel keukens staat een eettafel dus naast praktische verlichting wilt u ook warm licht om bij te ontspannen. Werk daarom in de keuken altijd met verschillende lagen verlichting.

 

 

Waar begin ik?

Lichtplan keuken

De eerste vraag is: waar heb ik in de ideale situatie lichtpunten nodig? Denk hierbij aan onderbouwverlichting aan hangende kastjes, basisverlichting, werkplekverlichting en sfeerverlichting. Dit kunt u het beste in de avond tegen de schemering bepalen. Vervolgens kijkt u of er objecten zijn die u extra wilt benadrukken. Bijvoorbeeld een schilderij of een kast met mooi servies. Deze punten neemt u op in uw verlichtingsplan. Tot slot bepaalt u de juiste plek voor schakelaars en dimmers.

 

 

 

 

 

Basisverlichting

De basisverlichting geeft direct en duidelijk overzicht op de keuken. Doorgaans bestaat deze uit een lamp aan het plafond die rondom licht uitstraalt. Een alternatief is een armatuur waarmee u het licht kunt verdelen naar de belangrijkste plaatsen. Halogeenspotjes zijn hiervoor bijzonder geschikt en hebben als bijkomend voordeel dat ze gedimd kunnen worden. Bovendien zijn ze zeer decoratief.

 

Keuken plafondlampen

Werkverlichting
Keuken spot

 

De belangrijkste plekken voor een goede lichtval zijn het aanrechtblad, het kookgedeelte en de gootsteen. Let op dat het licht niet van achteren valt want dan werkt u in uw eigen schaduw. Bovenkastjes zijn bij uitstek geschikt om een lichtbron onder te bevestigen die direct op het werkblad schijnt.

Een andere, meer opvallende manier, om uw aanrecht uit te lichten, is met behulp van hanglampen. Vooral bij keukeneilanden is dit een mooie optie. Hang de lamp ongeveer 75 centimeter tot een meter boven uw werkblad. Zo creëert u een goede werkverlichting zonder dat de lamp in de weg hangt of direct in uw ogen schijnt. Meerdere hanglampen op een rij boven uw aanrecht geven uw keuken meteen een design look.

 
Hanglamp keuken

 

 

Sfeerverlichting


Dé manier om sfeer te scheppen in uw keuken, is dimmers plaatsen op uw basisverlichting. Tijdens het koken zet u de verlichting op volle sterkte en zodra u aan tafel gaat, maakt u het licht zachter en gezelliger. Heeft u er ook wel eens aan gedacht de verlichting onder de keukenkastjes dimbaar te maken? Zo fungeren ze als taak- en als sfeerverlichting. Staat de eettafel in uw keuken, dan is het leuk om hier een bijzondere lamp boven te hangen die het design van uw keuken benadrukt of juist breekt.

 
Tot slot: durf!
Wat u bij het verlichten van uw keuken dus altijd moet onthouden, is dat u zowel werkverlichting als sfeerverlichting creëert. Welk armatuur het beste bij uw interieur past, is een persoonlijke keuze. Ons advies daarin is durf! Durf in een moderne keuken een grote klassieke lamp op te hangen. Kies eens niet voor de standaard inbouwspot maar ga voor een industriële, goed richtbare spot.

Spot 7186 staal