Welke lamp hang ik boven mijn eettafel?
 
Misschien herkent u dit wel. De lamp boven uw eettafel is sterk verouderd en hoognodig aan vervanging toe. Maar omdat u twijfelt over welke verlichting het beste past, stelt u de aanschaf van een nieuwe lamp steeds weer uit. Wij helpen u graag in een paar stappen door uw keuze proces.

 Hanglampen Eetkamer

 

Sfeer creëren

Aan de eettafel wordt niet alleen maar gegeten. U leest er de krant, soms is het een werkplek, dan weer een ontmoetingsplek en als u kinderen heeft wordt er huiswerk gemaakt, getekend, geknutseld en gekleurd. Bij al deze verschillende activiteiten is een ander licht nodig: de ene keer praktisch, de andere keer sfeervol.

Om snel en gemakkelijk te wisselen van sfeer, adviseren wij een lichtbron die dimbaar is. Halogeen verlichting is een prima optie maar ook LED verlichting is goed dimbaar en geeft een mooi warm licht.

 
Eetkamer hanglampHanglampen met kap zijn een populaire optie boven de eettafel. Maar de vraag is altijd: hoe groot mag de kap zijn en op welke hoogte hang ik de lamp? Wat de grootte van de kap betreft is de gulden regel dat deze niet groter mag zijn dan tweederde van de tafel. Qua hoogte kunt u de armatuur het beste 60 cm boven de tafel hangen. Zo kunt u alle tafelgenoten goed zien en wordt u niet verblind door het licht. Mooie voorbeelden van hanglampen met kap zijn de Louis, de Gramineus of de Stresa

In plaats van één grote lamp zijn meerder kleine hanglampen ook een speelse optie. Vooral bij een lange eettafel is dit handig omdat u verschillende lichtbundels op tafel creëert en toch de tafel in zijn geheel uitlicht. De Peach is een mooie keuze en is te verkrijgen in een enkele, driedubbele en vijfdubbele variant. Andere opties zijn de Aleppo en de Antonia.

De Viridiflora is een armatuur waarbij de nadruk ligt op transparantie. Door de combinatie van dunne metalen slangetjes en heldere glasbolletjes is de Viridiflora een prima oplossing wanneer u in een kleine ruimte toch een groot object wilt hangen. De Tarda of de Elegance geven ook een transparante look.
In veel eethoeken bevindt de centrale doos in het plafond zich niet boven het midden van de tafel. De Gramineus decentraal is bij uitstek geschikt voor deze situatie. Geen gedoe met kabelgootjes. U hoeft enkel de kap in de juiste positie boven de tafel te hangen en klaar bent u. Andere varianten zijn de Tamara decentraal en de Ballade decentraal.

Booglamp 3630

De booglamp is een uitstekend en modieus alternatief voor de hanglamp. Lilac heeft een mooie collectie zoals de Lilac 3630. Deze staat op een massieve voet van bijna 20kg, is 200 cm hoog en heeft een reikwijdte van ruim 150 cm. In dezelfde range zijn de Lilac 6937 of de Lilac 6080 ook prima opties. De meeste booglampen zijn standaard voorzien van een dimmer zodat u snel en gemakkelijk een andere sfeer kunt creëren. De kap is verkrijgbaar in verschillende soorten stof, kunststof en zelfs in aluminium.

Tip: wilt u spaarlampen gebruiken, kijk dan goed of deze dimbaar zijn.

Wandlamp Lilac

Staat uw eettafel tegen de muur, dan kunt u ook kiezen voor een armatuur met wandbevestiging. U hoeft geen speciaal lichtpunt in de muur te maken maar stopt de stekker gewoon in het stopcontact. Lilac heeft een wandlamp in de collectie met kappen in verschillende maten en kleuren. Voor de kleinere eettafel is de Antoinetty wandlamp een goed alternatief. Gezien de beperkte reikwijdte is deze wandlamp niet geschikt voor een grote tafel omdat u dan te weinig licht op tafel creëert.

 


Spots

Spots
Tot slot is er natuurlijk de spot. Spots boven uw eettafel geven vaak een industriële look. Staat uw tafel bij een open keuken dan creëert u mooie eenheid door dezelfde spots ook in de keuken te gebruiken. De West Point klein heeft één lichts, twee lichts en drie lichts spots die goed passen boven een eettafel. Met West Point groot creëert u een meer industriële look. Met de Preastuns een klassieke look.


Alle voorbeelden zijn natuurlijk maar een klein gedeelte van de mogelijkheden en er meer op gericht om in de basis een keuze te maken. Meer dan 90% van de huishoudens heeft een hanglamp boven de eettafel, in deze blog geven wij aan dat er meerdere opties zijn.