Badkamer verlichting

Badkamer verlichting

Badkamer verlichting

Help, hoe verlicht ik mijn badkamer!


Qua verlichting is de badkamer de meest uitdagende ruimte in uw huis. Het licht moet praktisch zijn zodat u zichzelf goed kunt zien in de spiegel. Tegelijkertijd wilt u ook flatteus uitgelicht worden. Neemt u een ontspannen bad dan is juist sfeervol licht zeer gewenst. Hoe creëert u dit?

 

 

Basisverlichting

 

Het begint met een goede basisverlichting. U komt binnen en wilt gelijk overzicht hebben. Een plafondlamp in het design van uw badkamer, is de meest voor de hand liggende oplossing. Maar om verschillende sferen te creëren is het verstandig om twee lichtcircuits te gebruiken. Met de ene schakelaar zorgt u voor praktisch, helder licht en met de andere voor gedimd licht om heerlijk bij te kunnen ontspannen.

 

 

Badkamer verlichtingSpot uit, wandlamp aan

 

Bijna elke badkamer heeft een spot recht boven de spiegel of wastafel. Dit is absoluut de minst flatteuze keuze. De belichting van bovenaf werpt schaduwen op uw gezicht waardoor het lijkt of u wallen heeft en worden rimpels extra geaccentueerd. Een heel mooi alternatief voor de spot zijn wandlampen van opaal glas. U wordt van voren uitgelicht waardoor u geen last heeft van schaduwen op uw gezicht. Wandlampen zijn in verschillende vormen en lichtsterktes te verkrijgen. De collectie van Sikrea kent een breed assortiment mooie wandlampen met accenten die elders in de badkamer terug kunnen komen.

 

Ruimte creëren

Ook recht boven de douche zien we spotjes vaak terugkomen en ook hier zorgen schaduwen op het lichaam voor een ongewenst effect. Bovendien lijkt de ruimte door deze manier van belichten veel kleiner dan hij in werkelijkheid is. Door beweegbare spots op de muren te richten, lijkt de ruimte ineens veel groter. De indirecte verlichting benadrukt de tegels of de structuur van de wanden. Gecombineerd met de basisverlichting buiten de douchecel, creëert u een mooi beeld. De spot Mona is hier vooral bijzonder geschikt voor.

 

 

 

 

 

Badkamer verlichtingVeiligheid in de badkamer

 

 

Naast de juiste sfeer is veiligheid van groot belang in de badkamer. Het is een vochtige ruimte dus bij verlichting moet u rekening houden met de waterdichtheid van de lamp. Dit wordt aangegeven met een IP waarde.

  • Zone 1: in de douchecabine en rondom het bad vereist een waarde van IP45
  • Zone 2: rondom de wastafel en vlak bij het bad vereist een waarde van IP44
  • Zone 3: in de rest van de badkamer zijn alle IP waarden toegestaan

 

 

Verlichting in het bad zelf vereist een IP waarde hoger dan IP67 omdat de lamp op deze plek bestand moet zijn tegen onderdompeling.