Velen van u zullen de bovenstaande stelling niet geloven en/of afkeuren. Uit recent onderzoek blijkt dat een bepaalde sterkte van verlichting binnenshuis het leven van ouderen verbeterd.

 

Het blijkt zo te zijn dat veel blauwachtig wit licht in plaats van weinig, roodachtig wit licht er voor zorgt dat ouderen zich beter voelen en meer kunnen. Zo is er geconstateerd dat dit leidt tot een positieve beïnvloeding van het slaap-waakritme. Dus zorgt de juiste verlichting voor een betere nachtrust bij ouderen, wat indirect over de lange termijn weer resulteert in het feit dat men beter in zijn vel zit.

 

Daarnaast heeft een goede verlichting een positieve invloed op de symptomen van dementie. “Het is niet het ei van Columbus, want de dementie verdwijnt niet, maar de kwaliteit van leven verbetert.” Aldus Mariëlle Aarts, docent licht en verlichting bij de Technische Universiteit te Eindhoven.

 

Ander recent onderzoek toont aan dat het blootstellen van mensen aan extreem veel licht, invloed heeft op de aanmaak van het hormoon cortison, een indicator van despressiviteit.

 

Kortom, aan alle ouderen wordt nog altijd geadviseerd om elke dag naar buiten te gaan. Niet alleen om frisse lucht te halen, maar om uw eigen leven te verbeteren. Wat betreft de verlichting binnenshuis; het maakt een kamer niet alleen sfeervoller of helderder, het maakt ouderen gezonder. Dit maakt de keuze voor een woonkamer hanglamp of vloerlamp extra belangrijk.

 

Bron: de stentor